Sammanfattning av nätverksträffen 16/2

Nätverket – Lärande för hållbar utveckling arrangerade igår sin fjärde nätverksträff och kvällen bjöd på en mycket trevlig och lärorik gästpresentation av Fairtrade Sveriges nya pedagogiska material.

Den inbjudna gästföreläsaren Nicklas Lind, projektledare barn och ungdom på Fairtrade Sverige, inledde kvällen med att berätta om hållbar utveckling och Fairtrade-märkningen men lät även deltagarna bidra genom ett par klassiska värderingsövningar. Därefter presenterades det nya pedagogiska materialet, Schyssta bananer? för årskurs 1-6 och Spela Roll? för årskurs 7-9, där deltagarna dels fick pedagogiska tips och dels fick prova på några utav de övningar som materialet använder sig av.

Att försöka sammanfatta materialet här skulle med största sannolikhet inte göra det rättvisa. Det innehåller nämligen inte bara mängder av värderingsövningar, diskussionsövningar och rollspel utan har även en sammanhängande historia som i filmform knyter allt runt sig. För den som vill beställa eller ställa frågor om materialet gör helt enkelt bäst i att kontakta Nicklas Lind själv.

Nicklas rekommenderade även följande material för den som är intresserad av att arbeta pedagogiskt med denna typ av frågor:

  • Blir världen bättre? - FN:s utvecklingsprograms (UNDP) lärorika och inspirerande handbok som riktar sig till utvecklingsintresserade, samt skolungdomar från högstadiet och uppåt.
  • Är det värt det? – Fairtrade Sveriges tankeväckande studiematerial som berör frågor om mänskliga rättigheter och arbetsvillkor.
Det här inlägget postades i Lärande för hållbar utveckling. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>